Nuffnang ads
Kaedah Pembelian
Thursday, January 31, 2013
TIPS KESIHATAN - PANDUAN PENGGUNAAN MINYAK MASAK YANG BETUL
Pada entry kali ini, sekali lagi saya ingin berkongsi dengan sahabat-sahabat di luar sana tentang panduan penggunaan minyak masak yang betul. Mari kita lihat dan baca panduannya di bawah:
Gunakan minyak baru untuk menggoreng. Jika dicampurkan dengan minyak lama.
Elakkan terlalu lama minyak di atas api, semakin cepat struktur minyak itu akan berubah bentuk. Ia tidak sihat untuk kesihatan. Jika menggoreng jemput-jemput ikan, sebelum habis goreng pertama, cepat-cepat masukkan gorengan kedua. Jangan pula biarkan api lama menyala dan memanaskan kuali.
Jangan biarkan serpih makanan dalam takungan minyak. Ia akan mereput dan terus tinggal dalam minyak, mempercepatkan lagi perubahan struktur molekul minyak itu. Sebaiknya tapis bersih baki minyak sekiranya bercadang menggunakannya buat kali kedua.
Gunakan kuali yang tidak melekat untuk menjimatkan minyak masak.
Minyak yang dianggap sihat pada suhu bilik boleh menjadi tidak sihat apabila dipanaskan pada suhu tertentu.
Jangan gunakan minyak yang sudah rosak.
Minyak berubah warna menjadi lebih gelap sebab ada makanan yang sudah terbakar dalam minyak itu.
Semakin lama minyak digunakan, semakin likat struktur minyak itu. Logiknya bentuk molekul minyak sudah banyak berubah disebabkan faktor suhu.
Banyak mendapan di bawah bekas simpanan minyak.
credit
TIPS KESIHATAN - PILIH MINYAK MASAK YANG BERKHASIAT
Walaupun minyak masak digunakan hampir setiap hari, masih ramai ragu-ragu mengenai jenis pilihan dibuat - sama ada elok atau tidak terutama apabila dikaitkan dengan kebaikan pada kesihatan dan keenakan dicetuskan minyak masak.
Minyak masak, umumnya terbahagi kepada dua jenis iaitu minyak poli tak tepu dan minyak mono tak tepu. Minyak poli tak tepu adalah yang terbaik antara semua minyak dan lelemak terutama sekali jika dibandingkan lemak tepu. Antara minyak ini seperti soya, jagung dan biji bunga matahari.
Bagaimanapun, pakar pemakanan berpendapat, asid lemak poli tak tepu dikatakan mudah teroksida apabila dipanaskan, terutama sekali apabila digunakan bagi tujuan goreng yang membabitkan penggunaan haba atau api panas. Penggunaan minyak teroksida secara berlebihan pula boleh meningkatkan risiko barah.
Sementara, minyak mono tak tepu pula didakwa baik untuk kesihatan jantung. Minyak yang kaya dengan asid lemak mono tak tepu adalah seperti minyak zaitun, canola, biji sawi dan biji bunga matahari.
Asid lemak mono tak tepu adalah semula jadi pada kolesterol darah dan dapat membantu menurunkan paras kolesterol yang tinggi sekali gus mengekalkan paras kolesterol darah. Namun, minyak jenis ini tidak sesuai untuk menggoreng, sebaliknya hanya digunakan menumis atau dimakan mentah , walaupun ia dikatakan bagus untuk jantung.
Ada yang berpendapat, jenama bukanlah faktor utama yang menentukan baik atau tidak sesuatu jenis minyak masak, tetapi terpulang kepada sebanyak mana yang kita ambil dan bagaimana cara memilih kaedah masakan untuk hidangan menyihatkan. Begitu rasa makanan, jika pandai menyesuaikan cara memasak apa jenis jenama pun boleh menjadikan hidangan itu sedap.
Minggu ini, mari kita berkongsi dengan pembaca jenis minyak masak yang biasa digunakan ketika memasak mengenai kebaikan atau kelebihan ada pada setiap minyak berkenaan.
Minyak bunga matahari
MINYAK daripada biji bunga matahari adalah salah satu minyak alami yang menyihatkan. Seperti minyak zaitun, minyak bunga matahari sangat disarankan dipakai untuk mengolah masakan.
Kandungan lemak tepunya jauh lebih rendah dan baik untuk kesihatan jantung berbanding minyak sawit dan jagung. Minyak bunga matahari mempunyai warna sangat jernih dan tiada bau hanyir apabila dimasak dan sangat cair pada suhu bilik, tidak seperti minyak kelapa sawit yang amat likat.
Selain itu, minyak bunga matahari juga tidak merosakkan rasa masakan, kaya vitamin A, C, D, dan E yang diperlukan untuk nutrisi tubuh, selain membantu meningkatkan stamina menurunkan kolesterol dan sesuai untuk pesakit diabetes.
Minyak jagung
MINYAK jagung dihasilkan daripada biji jagung atau ‘germ’. Minyak ini mempunyai kandungan lemak tepu sedikit rendah berbanding minyak sawit. Minyak ini biasanya digunakan untuk menggoreng.
Apabila memasak menggunakan minyak ini jangan terlalu panas dan jangan dipakai untuk menggoreng berulang kali ia bagi mengelakkan khasiatnya berkurangan.
Ia mengandungi sejumlah besar zat biologi aktif termasuk phosphatides, positif mempengaruhi jaringan otak, pro-vitamin A dan vitamin E yang tinggi, lesitin iaitu antioksidan yang aktif serta sumber asid lemak Omega 6 yang baik untuk kulit.
Selain boleh membantu pesakit diabetes, mengelakkan obesiti dan menurunkan kolesterol. Minyak ini juga didakwa berupaya mengurangkan ketegangan saraf, keletihan, meningkatkan metabolisme dan meningkatkan warna kulit.
Minyak zaitun
MINYAK zaitun bukan saja rendah kandungan lemak tepu tetapi kandungan lemak mono tak tepunya jauh lebih tinggi berbanding minyak jagung. Tidak dinafikan, minyak zaitun harganya begitu tinggi dan sering digunakan bagi masakan Mediteranean.
Walaupun ramai yang mengatakan makanan yang dimasak menggunakan minyak zaitun tidak sesedap berbanding minyak masak lain, namun ia ada kelebihan tersendiri khususnya sudut kesihatan.
Minyak masak selain yang berasaskan minyak zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak itu memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. Namun, minyak zaitun sekalipun digunakan berulang kali tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah warna dan bau.
Perut akan terasa ringan dan puas apabila seseorang mengambil makanan yang ada minyak ini sehingga membuatkan mereka berhenti sebelum kenyang. Ia adalah kesan daripada penguraian tenaga di hati minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat bermanfaat.
Minyak zaitun tidak sesuai untuk menggoreng tetapi boleh mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian. Ia turut membekal vitamin E yang tinggi dan menghindari penyakit kardiovaskular.
Minyak kacang
MINYAK kacang dihasilkan daripada kacang dan diketahui mempunyai sedikit bau. Di United Kingdom ia dipasarkan sebagai 'Minyak Groundnut'. Ia mengandungi lemak cukup tinggi dan sering digunakan dalam masakan Asia Selatan atau Asia Tenggara. Lazimnya digunakan bagi menggoreng makanan terutama kentang jejari, ikan, ayam dan sebagainya.
Antara khasiatnya pula ialah mempunyai sumber tenaga, protein, vitamin dan serta mineral termasuk fosfor, kalium, magnesium, dan kalsium.
Tuesday, January 29, 2013
CUCI USUS DENGAN HERBLAX
Ramuan asas produk ini terdiri daripada kobinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat. Ia mengandungi 9 herba semulajadi : alfalfa leaves, senna leaves, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, locorice root, rhubarb root, fennel seed and culver's root. Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.
Manfaat Utama
1. Pembersihan Najis tersekat
2. Meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh badan kita.
3. Membantu masalah sembelit
4.Tindakan pembersihannya yang lembut boleh menggembalikan semula proses semulajadi pergerakkan usus (natural bowel movement) dan secara langsungnya membantu masalah sembelit.
5.Mengempiskan perut
6. Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai di ambil seperti biasa atau dicampurkan dalam air panas, sebagai minuman teh herba.
Rekomendasi
Untuk kesihatan berpanjangan : 2 kali seminggu ( 4 biji setiap kali sebelum tidur)
Untuk pembersihan usus / detoksifikasi, melawan kanser , mengawal berat badan : 2 kali sehari - 3 biji setiap kali (selepas makan dan sebelum tidur)
Shaklee ID: 906986|smartiescc@yahoo.com|017-4060844|05-7700267|FB: Siti Haiza
Shaklee ID: 906986|smartiescc@yahoo.com|017-4060844|05-7700267|FB: Siti Haiza
PANAS!! PANAS!! GARLIC OH GARLIC
Ianya dibuat dari bawang putih jenis premium,bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California,USA sewaktu musim panas. Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif ( tidak semua tablet garlic yang dijual dipasaran mengandungi Allicin aktif).Dwi teknologi digunakan untuk mengawal bau garlic.Kajian menunjukkan perisa herbanya terhasil dari kombinasi 2 ekstrak herba ( Rosemary and Spearmint).Ianya mengandungi pelbagai vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif garlic dan keberkesanannya didalam tubuh kita.
Kelebihan Garlic
- Mengandungi spearmint - Mempertingkatkan sistem penghadaman,fungsi jantung.
- Antibiotik yang selamat dan semulajadi - Selamat untuk pertingkatkan sistem imun tubuh,menghalang penyakit berjangkit seperti selsema,kulat,kuman,virus dan yis candida.
- Menghalang alergi - hidung yang sensitif,alergi,asthma,selsema ,hepatitis
- Mempertingkatkan sistem penghadaman - seperti kembung perut,gastric,ketidakhadaman.
- Memoderatkan tekanan darah tinggi - Kajian menunjukkan pengambilan 2-4 tablet garlic akan menurunkan darah tinggi
- Detoksifikasi - Garlic mampu mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas. Raksa, plumbum dan kadmium adalah logam toksik yang akan menaikkan tekanan darah. Garlic juga mampu melindungi sel-sel darah dari kemusnahan dari logam dan menghalang kerosakan hati oleh bahan kimia.
- Menurunkan kolesterol - LDL,trigliserid dan kelikatan darah,mengurangkan bekuan darah,meningkatkan HDL,melindungi jantung dan menghalang strok dan penakit koronari.
- Mencegah kanser - membantu mengelak dan merawat kanser dengan mengurangkan bahan pencetusan kejadian kanser - Nitrosamine
- Menstabilkan glukos
PM saya untuk dapatkan harga diskaun dan konsultansi percuma.
Shaklee ID: 906986|smartiescc@yahoo.com|017-4060844|05-7700267|FB: Siti Haiza
Wednesday, January 23, 2013
CARA RASULULLAH MENJAGA KESIHATAN
Ini adalah cara Rasulullah menjaga kesihatan diri agar tetap sihat
SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardhu dan solat Subuh secara berjemaah.
Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardhu dan solat Subuh secara berjemaah.
Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.
AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.
Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.
“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (HR. Muslim)
TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN
Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)
Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)
Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.
Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.
GEMAR BERJALAN KAKI
Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.
Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.
Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.
TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.
Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.
Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.
Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wudhu’ dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.
OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakkal kepada Allah s.w.t.
Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakkal kepada Allah s.w.t.
TIDAK PERNAH IRI HATI
Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”
Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”
PEMAAF
Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.
Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.
Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.
“BAHAGIA sebenarnya bukan MENDAPAT tetapi dengan MEMBERI. Sebenarnya, banyak lagi cara hidup sihat Rasulullah. Semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.”
mari ikut cara nabi. <3
.
sumber asal : halawatul-iman.tumblr
Tuesday, January 22, 2013
LISTEN..LISTEN..LISTEN MINUMAN YANG DILARANG KETIKA MENGAMBIL UBAT
Kadang-kadang timbul persoalan di fikiran kita kenapa aku makan vitamin ini tiada kesan apa-apa pun..kenapa si dia makan ada kesan yang positif. adakah aku sudah ditipu? sekarang saya akan kongsi beberapa tips dan beberapa larangan ketika mengambil vitamin. mungkin ini adalah punca mengapa vitamin yang kita makan tak ada kesan positif. jom kita tengok.
Berikut ini adalah beberapa jenis minuman yang dilarang dicampur dengan ubat.
1. Minuman Berkafein
Banyak orang mengetahui jika kafein biasa terdapat dalam kopi atau minuman berenergi. Padahal tidak hanya disitu, zat kafein juga banyak ditemukan dalam kandungan teh, khususnya teh hijau. Makanya agar tidak salah , hindarilah minum kopi atau teh ketika meminum obat. Menurut pakar kesihatan, kafein berbahaya jika diminum dengan ubat yang mengandung stimulah. Jika Anda seorang penggemar kafein, tunggu 2 hingga 3 jam setelah meminum ubat.
Interaksi ubat dengan makanan tertentu yang anda makan dapat mempengaruhi fungsi ubat yang anda minum sehingga ubat tidak bekerja sebagaimana mestinya.
Interaksi ini dapat menyebabkan efek yang berbeza-beza, dari mulai peningkatan atau penurunan efektivitas ubat sampai efek samping.
Jenis makanan atau minuman tertentu juga dapat menunda, mengurangi atau meningkatkan penyerapan ubat.
Itulah sebabnya mengapa beberapa ubat harus diminum pada waktu perut kosong (1 jam sebelum makan atau 2 jam setelah makan) dan beberapa ubat lain sebaiknya diambil bersamaan dengan makanan.
Sebagai contoh, kafein –seperti yang terkandung di kopi—dapat meningkatkan risiko overdos antibiotik tertentu (enoxacin, ciprofloxacin, norfloksasin).
Maka, untuk menghindari dengupan laju, tremor, berpeluht atau halusinasi, yang terbaik adalah, menghindari minum kopi, teh atau soda pada masa pengubatan.
Interaksi ubat dengan makanan tertentu yang anda makan dapat mempengaruhi fungsi ubat yang anda minum sehingga ubat tidak bekerja sebagaimana mestinya.
Interaksi ini dapat menyebabkan efek yang berbeza-beza, dari mulai peningkatan atau penurunan efektivitas ubat sampai efek samping.
Jenis makanan atau minuman tertentu juga dapat menunda, mengurangi atau meningkatkan penyerapan ubat.
Itulah sebabnya mengapa beberapa ubat harus diminum pada waktu perut kosong (1 jam sebelum makan atau 2 jam setelah makan) dan beberapa ubat lain sebaiknya diambil bersamaan dengan makanan.
Sebagai contoh, kafein –seperti yang terkandung di kopi—dapat meningkatkan risiko overdos antibiotik tertentu (enoxacin, ciprofloxacin, norfloksasin).
Maka, untuk menghindari dengupan laju, tremor, berpeluht atau halusinasi, yang terbaik adalah, menghindari minum kopi, teh atau soda pada masa pengubatan.
2. Semua Jenis Susu
Kita selalu terfikir bahawasanya susu itu menyihatkan. Sebenarnya kita tidak digalakkan untuk mengambil susu ketika makan sebarang jenis ubat. Kandungan zat di dalam susu akan mengurangi daya serap antibiotik dalam tubuh sekaligus menghambat penyerapan beberapa komponen tertentu dalam ubat. Tidak hanya itu, kandungan kalsium pada susu juga dapat mengganggu efekt ubat. Susu hanya boleh diambil selepas 4 jam kita makan ubat.
3. Jus Pomegranate (Delima), Jus Grapefruit dan Segala Jenis Jus Lainnya
3. Jus Pomegranate (Delima), Jus Grapefruit dan Segala Jenis Jus Lainnya
Kesimpulan ini didapat berdasarkan penelitian dari Universitas Western Ontario, Kanada oleh Prof. David Bailey. Hasil penelitian ini membuktikan bawa jus dapat mengganggu ketahanan tubuh dalam menyerap zat ubat. Penelitian ini dilakukan pada sejumlah orang yang diminta meminum ubat dengan air putih dan jus buah.
Setelah diteliti, ternyata orang yang meminum ubat dengan air putih mampu menyerap kandungan ubat dengan penuh. Kemudian, orang yang meminum ubat dengan jus hanya mampu menyerap sebagian kandungan ubat. Menurutnya, jus buah yang dapat mengurangi serapan ubat adalah jus jeruk, jus epal, dan jus anggur.
Setelah diteliti, ternyata orang yang meminum ubat dengan air putih mampu menyerap kandungan ubat dengan penuh. Kemudian, orang yang meminum ubat dengan jus hanya mampu menyerap sebagian kandungan ubat. Menurutnya, jus buah yang dapat mengurangi serapan ubat adalah jus jeruk, jus epal, dan jus anggur.
Monday, January 21, 2013
MAKANAN DAN PEMAKANAN VITAMIN
KEPERLUAN VITAMIN UNTUK MANUSIA
Vitamin ialah bahan organik yang sangat diperlukan oleh badan dengan jumlah kecil. Ia berperanan dalam pertumbuhan normal, pengawalan kesihatan dan pencegahan penyakit. Vitamin biasanya disebut sebagai mikronutrien. Ia membantu pertumbuhan proses protein, karbohidrat dan lemak dalam badan anda.
Sesetengah vitamin pula membantu tubuh menghasilkan sel-sel darah dan hormon. Biasanya, tubuh kita tidak dapat menghasilkan banyak mikronutrien.
Oleh sebab itu, anda perlu mendapatkannya sama ada daripada makanan atau suplemen(makanan tambahan seperti vitamin) yang lain.
Meskipun kandungan vitamin tidak selengkap pengambilan makanan biasa, tapi bukan bererti suplemen vitamin tidak diambil.
Cuma, anda perlu faham bahawa vitamin bukan pengganti kepada makanan harian anda. Terutama, makanan yang kaya dengan nutrien.
JENIS-JENIS VITAMIN
Jenis vitamin | Fungsi |
---|---|
Larut dalam lemak :
Vitamin A
| Menggalakkan pertumbuhan tulang, pertahanan terhadap penyakit, memperbaiki struktur kulit serta mengelakkan rabun. |
Vitamin D | Pertumbuhan normal, meningkatkan paras sitrat(garam asid sitrik) dalam darah dan menggalakkan penyerapan kalsium dalam usus, menjaga kesihatan tulang dan gigi. |
Vitamin E | Sangat penting untuk mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah. Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan. |
Vitamin K | Bagus untuk mereka yang baru menjalani pembedahan. Vitamin ini membantu membentuk struktur tubuh baru dan menyembuhkan jahitan. |
Larut dalam air:
Vitamin C
| Membantu mempercepatkan penyembuhan luka, menjaga sistem kekebalan tubuh, menyerap zat besi, membentuk tulang dan gigi. |
Vitamin B(B1, B2,B3, B5,B6, B12) | Membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi, selera makan, pencernaan, menjaga tisu mata, dan membantu proses metabolisma. |
APA AKAN TERJADI JIKA TIDAK MENGAMBIL VITAMIN
Semua orang digalakkan mengambil vitamin. Lebih-lebih lagi, anda yang tidak lalu makan atau tidak mahu makan sayur, ikan, dan daging.
Vitamin juga bagus untuk anda yang tidak suka minum susu atau apa sahaja jenis makanan yang bernutrien tinggi. Sekiranya anda amalkan cara pemakanan sebegini, lama-kelamaan badan akan kehilangan vitamin dan nutrien.
Untuk mendapatkan nutrien yang hilang itu, anda perlu makan vitamin. Pengambilan vitamin akan membantu tubuh berfungsi secara normal.
Kekurangan vitamin tertentu dalam tubuh akan mengakibatkan beberapa gejala penyakit.
Misalnya, rabun(kurang vitamin A) dan anemia(penyakit yang disebabkan oleh kekurangan sel darah merah) Penyakit anemia ini adalah disebabkan kekurangan vitamin B12 atau zat besi.
MAKANAN YANG BOLEH MENGGANTIKAN VITAMIN
Susah hendak mendapatkan vitamin?
Anda jangan risau sebab vitamin ada di rumah anda sendiri. Di dapur ada banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.
Setiap sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai kandungan vitamin yang tersendiri.
Boleh dikatakan hampir semua makanan mempunyai kandungan vitamin. Cuma yang membezakan adalah jenis-jenis vitaminnya.
i) Tomato - kaya dengan vitamin A, C, dan serat juga zat besi.
ii) Avokado - kaya dengan khasiat protein, kalsium, zat besi, vitamin A dan C.
iii) Pisang - vitamin A dan C, potasium dan zat besi.
iv) Nanas - vitamin A, B, dan C.
v) Telur, susu, hati - menyediakan vitamin A.
vi) Kekacang dan daging - sumber kepada vitamin B1.
vii) Keju, putih telur, dan yogurt - menyediakan vitamin B2.
viii) Ubi kentang, sardin, dan tuna - sumber untuk vitamin D.
ix) Sayuran berdaun hijau, kacang soya, dan gandum - kaya dengan vitamin E.
x) Kubis dan daun salad - penyumbang kepada vitamin K.
PANDUAN MENGAMBIL VITAMIN
a. Pastikan vitamin yang diambil telah mendapat kelulusan doktor dan klinik yang berdaftar.
Jangan mengambil sebarangan vitamin kerana bimbang ia tidak mendapat kelulusan yang ditetapkan. Ikuti nasihat doktor pakar sekiranya anda dikehendaki mengambil vitamin.
b. Baca terlebih dahulu label dan kandungan vitamin yang terdapat pada botol.
Anda perlu tahu vitamin apa yang anda ambil dan makan. Adakah keterangan yang terdapat di botol tersebut tertulis vitamin A atau C. Kalau anda merasa ragu-ragu dengan tulisan pada botol tersebut, minta bantuan ibu atau ayah anda atau pun daripada pakar perubatan. Ini kerana mungkin ada perkataan yang anda tidak fahami berkenaan vitamin tersebut.
c. Jangan mengambil dos secara berlebihan.
"Kalau makan banyak vitamin, adik lagi sihat kan?" tanya Yani kepada emaknya. Sebenarnya tidak semestinya mengambil vitamin dalam kuantiti yang banyak membuatkan anda lagi sihat sebaliknya anda akan mengalami pelbagai penyakit disebabkan kesilapan mengambil dos. Jadi, ambillah vitamin pada kadar yang telah ditetapkan. Lazimnya, tidak melebihi dua biji untuk satu jenis vitamin.
d. Minta ibu bapa temani semasa mengambil vitamin bagi kanak-kanak.
Sebaiknya kehadiran ibu atau bapa di sisi kanak-kanak semasa mengambil vitamin adalah lebih elok. Ini adalah penting untuk menggelakkan daripada berlakunya kesilapan pengambilan vitamin.
e. Pastikan vitamin disimpan di tempat yang selamat.
Vitamin seelok-eloknya disimpan di tempat yang kering dan sejuk. Ia juga tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari. Ini adalah untuk mengelakkan daripada nutrien vitamin hilang.
Saturday, January 19, 2013
KHASIAT GLA
APA ITU GLA?
Kalau sebut GLA ramai yang terpinga-pinga..tapi kalau sebut EPO semua orang akan tahu. Dalam SHAKLEE EPO adalah GLA atau Gamma-linolenoc-acid. Jom kita tengok asal usul GLA COMPLEX Shaklee.
GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Bagi yang nak tahu macam mana rupa pokok borage ni boleh lihat di bawah.
Pokok Borage
GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita membentuk prostaglandin ~ sejenis bahan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Pada permulaan, GLA diekstrak dari Minyak Evening Primrose, namunShaklee mengekstrak GLA daripada Minyak Bunga Matahari dan Minyak Borage....Tahukah anda..kandungan GLA di dalam Minyak Borage adalah 15-20% manakala hanya 5-8% sahaja di dalam Minyak Evening Primrose...
Apa yang terkandung di dalam GLA Shaklee? GLA Shaklee mengandungi 15 IU Vitamin E (sebagai d-alpha-tocopherol), 90mg GLA dari minyak borage dan 216 mg Linoleic Acid dari minyak bunga matahari dan minyak borage...
Apa yang terkandung di dalam GLA Shaklee? GLA Shaklee mengandungi 15 IU Vitamin E (sebagai d-alpha-tocopherol), 90mg GLA dari minyak borage dan 216 mg Linoleic Acid dari minyak bunga matahari dan minyak borage...
FUNGSI GLA
~Membantu melindungi dinding arteri
~ Menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel
~ Menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid
~ Membantu dalam penurunan / pengawalan berat badan
(kandungan Linoleic Acid di dalam minyak borage pada kepekatan yang tinggi dan mudah diserap membantu dalam normalisasi 2 hormon iaitu lepsin dan resistin - hormon yang dipercayai terlibat dalam proses pengurangan selera makan dan pembakaran lemak terutama di bahagian lemak yang mempunyai Visceral Adipose Tissue (VAT)
~ Menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel
~ Menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid
~ Membantu dalam penurunan / pengawalan berat badan
(kandungan Linoleic Acid di dalam minyak borage pada kepekatan yang tinggi dan mudah diserap membantu dalam normalisasi 2 hormon iaitu lepsin dan resistin - hormon yang dipercayai terlibat dalam proses pengurangan selera makan dan pembakaran lemak terutama di bahagian lemak yang mempunyai Visceral Adipose Tissue (VAT)
PM saya untuk dapatkan harga diskaun dan konsultansi percuma.
Shaklee ID: 906986|smartiescc@yahoo.com|017-4060844|05-7700267|FB: Siti Haiza
Friday, January 18, 2013
OMEGA GUARD
Faedah & kepentingan Omega-3:
Merendahkan tahap trigliserida dalam darah
Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya
Mengurangkan risiko strok
Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic
Merendahkan tekanan darah
Mengurangkan kekakuan dan kelembutan sendi
Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
Siapa Yang Sesuai Mengambil Omega Guard?
Ibu hamil
Ibu menyusu
Kanak-kanak (1 tahun ke atas)
Lelaki
Warga Emas
Mereka yang mengalami darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes
Mereka yang mementingkan kehidupan sihat
PM saya untuk dapatkan harga diskaun dan konsultansi percuma.
Shaklee ID: 906986|smartiescc@yahoo.com|017-4060844|05-7700267|FB: Siti Haiza
Wednesday, January 16, 2013
Cara Pemakanan Set Kesuburan Shaklee
Ingin cuba untuk hamil dan meningkatkan kesuburan?
Cara Pemakanan Supplement:
Untuk Suami :
- Optimum : Set A, Vit E dan Zinc -1 biji setiap hari
- Minimum : Set D ( B-kompleks, Vit. E & Vitamin C) – 1 biji setiap hari
Untuk Isteri :
- Optimum : Set A, Vit E, Zinc (1 biji setiap hari) dan Alfalfa (3-5biji setiap hari)
- Minimum : Set D ( B-kompleks, Vit. C & Vit. E & add on Zinc)( 1biji setiap hari)
- Mealshake diambil setiap pagi sebagai sarapan pagi
Tuesday, January 15, 2013
Set Resdung Shaklee
Salam semua,
Pada entry kali ini, saya ingin mempromosikan kepada mereka yang selalu bersin dan selsema disebabkan RESDUNG boleh mencuba set ini untuk menyelesaikan masalah yang pada mulanya remeh tetapi menjadi kritikal jika tiada tindakan awal diambil.
Oleh yang demikian, saya mengesyorkan set resdung ini mengatasi masalah yang selalu membelenggu diri tuan-tuan dan puan-puan. Jadi mari kita lihat SET RESDUNG ini lebih lanjut.
Diharapkan dengan penjelasan set resdung ini, dapat membantu kita memahami kelebihan dan fungsi set ini.
PM saya untuk dapatkan harga diskaun dan konsultansi percuma.
Shaklee ID: 906986|smartiescc@yahoo.com|017-4060844|05-7700267|FB: Siti Haiza
Subscribe to:
Posts (Atom)